Weekend met politiek actieve jongeren in Rusland

Het laatste weekend voor Kerst bracht ik door met een groep Russische jongeren in Sint Petersburg. Een lang weekend zaten zij bij elkaar om meer te leren over hun rol in de politieke arena en manieren om als organisatie te groeien en sterker te worden. Mij was gevraagd door de internationale liberale jongerenclubs die dit organiseerden om te vertellen over het raadswerk in Amsterdam. En zo kwam ik met twee Nederlanders, een Oekraïense en een Duitser tussen de Russen terecht in een trainingscentrum van het ministerie van Sport in de bossen buiten Sint Petersburg.

 

Jongeren in de politiek

Na mijn inleidende verhaal over de politiek in Amsterdam, over deelraden, lijsttrekkers en coalities, was het tijd voor een Q&A. De vragen van de deelnemers gingen vooral over de rol van jongeren in de Amsterdamse politiek. Worden zij serieus genomen bijvoorbeeld, vroeg Anton. Naar mijn idee is dat zeker het geval. Zo wordt er veel georganiseerd aan debat, bijvoorbeeld door organisaties als Argan, en ben ik diverse keren bij JAA! (Jeugd Actief voor Amsterdam) te gast geweest. Ik vind ook dat de politiek en de gemeente een rol hebben om jongeren te betrekken bij de stad en de politiek, bijvoorbeeld via scholen.

 

Verbeteren organisatie

Een groot deel van het weekend besteedden de deelnemers aan onderzoeken hoe ze hun eigen organisatie konden verbeteren. SWOT-analyses en het model van Ischikawy (de visgraat voor de kenners) hielpen de jongeren om tot de kernvraag te komen. Af en toe leek het als een club organisatieadviseurs die een congres hielden. Als je hun situatie vergelijkt met die van politieke partijen en jongerenclubs hier, dan begrijp je waar hun winst is te halen.

Problemen waar zij in hun organisaties tegenaan lopen zijn onder meer lage aantallen deelnemers en verschillen van inzicht over de kerndoelen. Maar het belangrijkste is wat zij delen: de wens om de politiek van nu te veranderen en meer jongeren hierbij te betrekken. En de inzet is er zeker, zo bleek dit weekend.

 

Work hard, play hard

Zet een groep jongeren samen in een hotel en ze zorgen met muziek op de laptop, wodka, bier en chips voor genoeg gezelligheid ’s avonds en ‘s nachts. Maar wat mij bijbleef was het harde werken dat ze overdag deden. Onder leiding van Konstantin en Nikolai kwam er van alles voorbij van ’s ochtends vroeg tot het avondeten. En dankzij de tolk kon ik het nog volgen ook.