Stadsgesprek #24 Marieke van der Giessen

Via een wederzijdse connectie kwam ik op een bijeenkomst terecht in Smart Project Space en Lab 111 over cultuur en ondernemen. De deelnemers wisten zelf ook niet precies wat de bedoeling was, maar achter de bijeenkomst bleek Marieke van der Giessen [41] te zitten. Zij werkt voor de Baak, een centrum voor leiderschap en ondernemerschap, en helpt in die functie organisaties bij veranderingen. Zij stelt daarbij het leren centraal, want als mensen het niet zelf kunnen, heeft het weinig zin. Zoals Marieke zelf zegt: "ik wil mezelf zo snel mogelijk overbodig maken". Ook organiseert zij 'Leadership Journeys' waar eerst één dag wordt rondgekeken in bijvoorbeeld Amsterdam en de dag erna de inzichten daarvan worden gebruikt.

 

Marieke woont al vele jaren in Amsterdam, met haar gezin naar volle tevredenheid. Iemand die op een dergelijke manier andere Amsterdammers bij elkaar brengt, zoals in Smart Project Space, daar wilde ik graag een Stadsgesprek mee voeren en zo kwamen we terecht op het terras van Razmataz op het Hugo de Grootplein.

 

 "Laten we zorgen dat we als Amsterdam de intimiteit behouden en op nieuwe plekken creëren; de grachten zijn niet voor niets zo smal!"

 

Eigen buurt

Een Stadsgesprek begint vaak met de directe omgeving en wat mensen zelf meemaken: waarom vind je het ergens leuk, wat mis je en wat kan er anders in de stad? Marieke woont in de Hugo de Grootbuurt en ziet om haar heen hoe de buurt zich heeft ontwikkeld, is opgetrokken, net als dat met de Pijp is gebeurd. Ze ervaart dat als een enorme plus van de stad, dat wijken beter worden en de stijl wordt voortgezet. "Maar ook nieuwe gebieden als de Oostelijke Eilanden en IJburg vind ik prachtig."

 

Als ik Marieke van der Giessen vraag naar wat er beter kan in de stad, komt zij op de dienstverlening van de gemeente: "De gemeente is niet zo zichtbaar voor mij. Ik geloof in 'hoe minder je met de gemeente te maken hebt, hoe beter', dat betekent namelijk dat het goed gaat. Maar dat valt tegen. Zo kwam ik de ongeboren vrucht erkennen en kon dat niet omdat de computers plat lagen. Niemand deed iets en de Amsterdammers werden niet geholpen. Ik denk dan 'pak een papiertje, schrijf het op en tik het later in'. Maar dergelijke klantvriendelijkheid, die was er niet."

 

Marieke van der Giessen denkt ook na hóe zaken beter zouden kunnen. Zo suggereert zij dat mensen online kunnen aangeven als er iets stuk is in de openbare ruimte of er een onveilige situatie is. "Dat kan je met Google-maps zo aangeven." In Nieuw-West is daar mee gewerkt, een goed punt om eens na te gaan voor mij of het nog bestaat en hoe het werkt.

 

Verbinden en diversiteit

De passie voor de stad spat er bij Marieke van af als we praten over de stad en mooie plekken. "Zo'n plek als de NDSM-werf in Noord, die zou ik echt koesteren als stad. Toevallig was ik bij een presentatie van de architect in het gebied. Hij pleitte ervoor de oude gebouwen te behouden, geen 'platte nieuwbouw' op dit soort plekken. Daar wordt nieuw leven gegeven aan de oude industrie. Als je daar rondfietst, dat is de toekomst van de stad. De NDSM en omgeving, dat is zo’n bijzondere plek van maken, iets waar Amsterdam mee op de internationale kaart komt en daar ook blijft. Langzaam begint Amsterdam dat gevoel weer terug te krijgen, eerst had Rotterdam dat."

 

Marieke van der Giessen ziet de verbindingen niet alleen in ruimtelijke zin, maar ook sociaal. Opnieuw neemt ze Noord als voorbeeld: "Als je ziet wie er allemaal van de pont afkomen, dat is zo divers: creatievelingen, echte Amsterdammers, studenten, mensen in pak op de scooter. Als je dat allemaal kan combineren, dat is zo'n rijkdom voor de stad." Diezelfde diversiteit ziet Marieke ook in haar eigen buurt en dat is waar ze naar op zoek is. "In Zuid zie je dat niet, hoor, die menging, hier in de Hugo de Grootbuurt wel. Als we de stad willen laten renderen, heb je iedereen nodig, dan moet iedereen meedoen. Dat is ook de kracht van de stad, de diversiteit, laten we zorgen dat die behouden blijft, net als zo'n plek als de NDSM-werf."

 

Marieke zou willen dat Amsterdam als het ware doorgaat in gebieden als Noord, maar ook IJburg. Haar favoriete gebouw is het Kraanspoor, alweer een voorbeeld hoe je van iets bestaands iets nieuws kan maken. "Dat gebouw is zo mooi gelukt, ik vind dat het mooiste gebouw van Amsterdam! Het is licht, het heeft contact met de omgeving, je kan ook overal naar buiten." Een ander geslaagd deel van Amsterdam vindt Marieke van der Giessen het Borneo-eiland en IJburg, waar bewoners zelf hun huizen hebben ontworpen.

 

Groots in kleinschaligheid

Net als in eerdere Stadsgesprekken komt de vergelijking met Berlijn ter sprake. Daar zou het allemaal veel creatiever zijn, veel spannender en veel meer kunnen. Marieke heeft haar eigen visie daarop: "Amsterdam en Berlijn zijn echt heel verschillend. Berlijn is een grote, zakelijke stad. Amsterdam is veel intiemer en juist daardoor tellen we mee in de wereld. Organiseer die grote dingen maar buiten de stad, de grachten zijn niet voor niets zo smal! Die knusheid en kneuterigheid zijn juist onze kracht, die behouden en op nieuwe plekken creëren, dat is de opgave voor de stad."

Marieke van der Giessen pleit ervoor om sommige aspecten van Amsterdam meer te laten zien. "De kunsten, de mensen en de continue vernieuwing, in dat soort dingen zijn wij groots en meeslepend. We hoeven echt geen New York te zijn, wat mij betreft. Ga uit van onze eigen kracht, daar liggen de kansen." En ze bepleit een belangrijke rol voor cultuur, creativiteit en theater naast de gevestigde orde. "Daarom zijn Lab 111 en Smart zo leuk, er is ruimte voor dat soort projecten. Maar als je hoort welke belemmeringen en barrières zij tegenaan lopen. Hoe eerder de stad daarmee aan de slag gaat, hoe beter."

 

Winkels maken de stad mooi

Als laatste punt houdt Marieke van der Giessen een pleidooi voor goede winkels. "Ook daar is diversiteit nodig: verschillende prijsklassen, maar vooral een breed aanbod. Kleine winkels zoek ik vaak op: een goede slager, boetiekjes, een galerie. En we hebben meer goede viswinkels nodig! En de winkelstraten mogen van haar ook een opknapbeurt krijgen: "Zo'n Kinkerstraat, daar ga ik niet voor mijn plezier heen, met die afdakjes, daar wordt het zo bedompt van. Alleen de bouw van die winkelstraat werkt het plezier al tegen."