Stadsgesprek #34 Lex de Jong van Boloboost

Ik had de naam Boloboost al een paar keer op Twitter voorbij zien komen, maar op een bijeenkomst in West ontmoette ik de man achter het initiatief voor het eerst. Lex de Jong startte op 2 januari van dit jaar de twitteraccount @boloboost om de positieve kanten van Bos en Lommer te laten zien. Een Facebookpagina kwam erbij en nu heeft Boloboost ook een eigen website. “Ik wil dat mensen in Bos en Lommer meer bij elkaar komen en dat mensen van buiten de buurt eerst eens komen kijken voor ze een oordeel vellen. Als ze hier geweest zijn, valt het iedereen altijd mee!”.

“De basis zal altijd sociale media blijven.”

 

 

Vernieuwing Bos en Lommer

Lex de Jong heeft Bos en Lommer om zich heen zien veranderen en vernieuwen. Hij kwam in 2001 achter het Gulden Winckelplantsoen wonen in een van de weinige koophuizen van toen. “Het was hier toen kaal en verloederd. De oude rotonde van de Hoofdweg en Bos en Lommerweg lag er nog, het Bos en Lommerplein was een braakliggend stuk terrein. Dat heb ik allemaal opgebouwd zien worden.”

De gedachte dat menging in soorten woningen, vooral verschuiving van huur naar koop, goed is voor de buurt, zag Lex de Jong voor zijn deur bevestigd. “Mensen met een koopwoning hebben meer aandacht voor hun huis en omgeving. Meer menging betekent dat de kwaliteit omhoog gaat. We zitten nu nog middenin die opgaande beweging. Het hoeft van mij trouwens geen hippe yuppenbuurt te worden, dat rauwe randje moet er blijven. Maar dat komt ook wel goed met de creatieven die hier nu al zitten en de studenten die in het GAK-kantoor komen. En in buurten als de Laan van Spartaan en het nieuwe stukje Kolenkit (zie stadsgesprek Franck Storm) komen ook weer nieuwe bewoners, allen met hun eigen achtergrond.”

De Ring A10 blijft een scheiding in Bos en Lommer die ook niet zomaar is opgelost en dat heeft ook gevolgen voor de vernieuwing. “Het stukje Bos en Lommerweg van de metro tot de Ring, dat is niet lekker lopen in het donker. En je ziet het ook met de nieuwbouw van de Laan van Spartaan: als je naar dit deel van Bos en Lommer wil komen, moet je naar de andere kant van de Ring. De meest logische weg naar het Bos en Lommerplein bijvoorbeeld is via het viaduct bij de Erasmusgracht, maar dat is niet zo’n prettige route. Dat viaduct zou opgeknapt moeten worden, maar is eigendom van Rijkswaterstaat, waardoor het waarschijnlijk moeizaam gaat. Eigenlijk zou je dat als stadsdeel gewoon zelf moeten doen, niet wachten tot het Rijk in actie komt.”

 

Boloboost

De reden dat Lex de Jong Boloboost startte was Bos en Lommer een positieve boost te geven. “In eerste instantie re-tweette (doorsturen op Twitter) ik alleen maar positieve berichten over Bos en Lommer, maar ik merkte dat Twitter toch wat beperkt was. Met de Facebookpagina krijg je meer interactie met buurtbewoners en kwamen meteen de eerste ideeen. Nu hebben we ook een eigen website.“

Er volgen nu al meer dan duizend mensen Boloboost online en ongeveer veertig mensen zijn actief ermee bezig. “We hebben niet echt een structuur, maar als er iets moet gebeuren, dan staan er altijd wel mensen op vanuit die groep actievelingen. En we hebben nog een clubje van tien, vijftien man dat een paar keer per jaar bij elkaar komt om wat verder vooruit te kijken, aanvragen bij het stadsdeel te doen en dat soort zaken.”

 

Maar naast de online-activiteiten zijn er ook activiteiten in de “ echte wereld” georganiseerd om buurtbewoners bij elkaar te brengen. “Je kan niet alles online regelen; tenminste, het kan wel, maar daar wordt het leven niet leuker van. Zo hebben we de Bolobooze georganiseerd, een kroegentocht en dan vooral langs kroegen waar je anders niet komt. Daar kwamen eerst meteen al iets van veertig mensen op af, en de laatste keer zelfs ruim tachtig. Maar we hebben ook meegedacht over de programmering van aan WESTwaARTS, een festival vanuit Podium Mozaiek en we hebben nu plannen om in 2012 in het Erasmuspark dingen te gaan doen, zoals een sportdag. De basis van Boloboost zal wel altijd de sociale media zijn.”

 

Menging

De mensen achter Boloboost en hun “achterban” zijn geen afspiegeling van de wijk. Het zijn voornamelijk blanke, hoogopgeleiden van tussen de 25 en 40 jaar. “We willen graag die menging, we staan voor iedereen open, maar de realiteit is dat we dit publiek trekken. We gaan ons ook niet specifiek op doelgroepen richten die nu niet betrokken zijn, zoals allochtonen, maar ook ouderen. Daar is het stadsdeel al druk genoeg mee bezig. Wat wel goed zou zijn als wij en de bewonersplatforms van buurtparticipatie nauwer samen zouden werken. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet.

 

Nieuwe participanten

Wat Lex de Jong over Boloboost vertelt, is een nieuwe manier om buurtbinding, in jargon “sociale cohesie” in buurten te krijgen. Het lijkt in dit opzicht op andere initiatieven van bewoners, zoals Nice Nieuw West, ilovenoord, de Timorplein community en Geef om de Jan Eef. Het zijn hier de bewoners zelf die actie ondernemen om hun buurt positiviteit te geven, mensen bij elkaar te brengen en het leuk te maken. Daarvoor hebben ze de overheid niet of nauwelijks nodig en al helemaal niet om hen te sturen.

“Hier in West wil het bestuur ook dat dit soort initiatieven als Boloboost opbloeien. Ze zien ook dat het een nieuwe manier is, die niet meer een buurthuis of een ambtenaar nodig heeft. Vroeger was het beleid ook erg per buurt georganiseerd, maar met Boloboost bijvoorbeeld, dat gaat over de buurten heen. Wij hebben geen vaste plek, wij hebben ons digitale clubhuis. En als we iets organiseren, dan doen we dat hier bij 331west, bij Podium Mozaiek, bij De Nieuwe Boekhandel of ergens anders.”

Lex de Jong noemt de mensen achter dit soort bewonersinitiatieven “nieuwe participanten”, die het op hun eigen manier doen. Dat is voor de overheid en het traditionele welzijnswerk wel wennen, want deze buurtbewoners hebben andere wensen en andere verwachtingen.

“Nieuwe participanten betrekken betekent ook dat je hen de gelegenheid geeft. Dus bijvoorbeeld niet allemaal dingen overdag plannen, want dan zijn wij aan het werk. Ik kreeg laatst weer een uitnodiging voor een hele middag praten over bewoners betrokken krijgen. Dat doe ik heel graag, maar zo’n middag is voor mij lastig. Dit soort initiatieven trekt mensen aan die zich flexibel in willen zetten op de momenten dat het hun schikt. Iedere week een avond achter de bar in het buurthuis, dat soort dingen, dat zoeken ze niet. Deze mensen willen meer projectmatig werken en met minder verantwoordelijkheid.”

Ik herken wat Lex de Jong schetst in mijn eigen omgeving en heb ook gesproken met bijvoorbeeld mensen van Geef om de Jan Eef en de Timorplein community. Zij zeggen soortgelijke dingen als Lex de Jong. Ik ben dan ook benieuwd welke initiatieven van buurtbewoners er nog meer zijn in Amsterdam en of zij hun “werk” goed kunnen doen of dat de politiek en overheid dingen anders moet regelen.

 

Meer informatie:

www.boloboost.nl

www.facebook.com/boloboost

Twitter @boloboost