[zuid2014] Stadsverkenning Noordelijke Rivierenbuurt

Hoewel ik geboren ben in Zuid, er tot mijn 12e woonde en nu ook alweer bijna tien jaar, zijn er genoeg plekken die ik nog moet “verkennen”. Daarom stap ik regelmatig op de fiets en ga erop uit. Deze keer koos ik voor het deel van de Rivierenbuurt ingesloten door Rijnstraat, Vrijheidslaan, Amsteldijk en President Kennedylaan. Een paar korte bevindingen:

Lijn 25

De bereikbaarheid van deze wijk wordt met het geplande opheffen van lijn 25 een stuk minder. Dat kan ook gevolgen hebben voor de winkels in dit deel van de Rijnstraat. In het verleden hebben wij voorgesteld de tramlijn door te trekken over de Utrechtsebrug naar het nieuw te ontwikkelen Amstelkwartier en daar bijvoorbeeld aan te laten takken op de metrolijn Isolatorweg-Gein.

Pasteimakerij

De bewoners zijn voor winkels vooral aangewezen op de Rijnstraat om de hoek, maar er waren ook een paar winkels. Bijvoorbeeld een broodjeswinkel, maar ook de Pasteimakerij van Diny Schouten en Floris Brester op de hoek van de Uiterwaardenstraat en Hoendiepstraat. Hier maken ze hun ‘handgemaakte charcuterie’: patés, pasteitjes, worsten. Hiervoor werkten ze vanuit de voormalige slagerij Koekenbier in de Jac. Obrechtstraat, jeugdsentiment voor mij, want ik woonde daar om de hoek als kind.

Rivierstaete en tramremise

Aan de Amsteldijk wordt dit buurtje gedomineerd door wat iemand omschreef als “die puist aan de Amstel”, Rivierstaete. Een jaren 60-70 kantoorgebouw waar nu genoeg ruimte te huur is. De vraag is of die ruimte ook gebruikt zal gaan worden. Als dat gebeurt, zal het eerder door kleine bedrijfjes zijn dan dat een grote huurder het zal gaan gebruiken, is mijn inschatting.

Een ander dominant gebouw is de tramremise, volop in gebruik, in tegenstelling tot die in West, waar de Hallen worden omgebouwd voor nieuwe functies. Op de luchtfoto van Google-maps kan je zien wat een gigantisch complex het is, een heel huizenblok.

Rustig wonen met reuring om de hoek

Deze buurt is een ‘typische stadsbuurt’, ook zeer geschikt voor stadsgezinnen. Stadsgeograaf Jos Gadet omschrijft dat als ‘rust met reuring om de hoek’. De stoepen zijn breed om op te spelen, er is geen doorgaand verkeer, er is groen, maar ook de Rijnstraat om de hoek met winkels en horeca. Voor de supermarkt-fans: in de oude RAF-zaak is nu een Deen gevestigd.

Bekijk de foto's op Facebook

Bekijk de foto’s op facebook