Weblog Archief

Jarig op de Canal Parade

Groot feest in de stad, want ik ben jarig!! Misschien dat de Canal Parade ook wat mensen op de been heeft gebracht J . Dit weekend laat Amsterdam weer zien dat gays welkom zijn en dat we met z’n allen een feestje kunnen bouwen.

Lees verder »

Vrijstaat Amsterdam

Amsterdam gaat een spannende tijd tegemoet als de Architectuur Biënnale “in town” is. Een propvol programma van zes weken in de Tolhuistuinen met het thema “Vrijstaat Amsterdam” laat veel mensen aan het woord, er zijn maquettes en films en van alles meer.

Lees verder »

Studeren JA D66

Vanaf vandaag laat D66 weer van zich horen op een van onze speerpunten: onderwijs en studeren. Overal in de stad hangen de posters, de Jonge Democraten gaan komend weekend duizenden flyers verspreiden en volgende week zijn de infomarkten.

Lees verder »

MKB Amsterdam: 7 adviezen voor 1 Amsterdam

Het MKB Amsterdam mengt zich in de verkiezingen met hun toekomstvisie voor Amsterdam. Interessant is dat de visie verder gaat dan belangenbehartiging, hoewel de parkeertarieven natuurlijk ertussen staan.

Lees verder »

Studentenwoningen op campussen of in de stad?

Deze week beginnen de introductieweken voor nieuwe studenten aan universiteiten en hogescholen. De aanmeldingen stijgen de pan uit, wat ik als zeer positief zie. Immers wordt kennis steeds belangrijker in de moderne samenleving, dus daar kan je nooit teveel van hebben.

Lees verder »

Jane Jacobs rules!

Het meest interessante, inspirende en imponerende boek uit mijn studietijd is “The death and life of great American cities” van Jane Jacobs. In dit boek uit 1961(!!) beschrijft Jacobs de randvoorwaarden voor een “levende stad”: korte huizenblokken, diversiteit aan functies, mix van oude en nieuwe gebouwen en een concentratie van mensen. Hiermee wordt een “stedelijke sfeer” gecreëerd waar het voor mensen die houden van reuring, het onverwachte en spannende goed toeven is.

Lees verder »

Jane Jacobs rules! (deel 2)

Gisteravond heb ik, zoals eerder geschreven, een sneak preview gehad van de film “The Urban Goddess” over Jane Jacobs. Lees mijn eerdere blog over haar voor meer basisinfo over deze stadsgeografe. De film gaat vooral over het activisme en de inzet van buurtgemeenschappen voor het behoud van een diversiteit aan functies. De strijd die Jacobs ooit voerde tegen Robert Moses die van Brooklyn een snelweg wilde maken, gaat nog op veel plekken door.

Lees verder »

Warme belangstelling voor expats

Vandaag bericht Het Parool over de inzet van het gemeentebestuur voor expats (of ‘internationals, zoals ze steeds vaker worden genoemd). Het artikel gaat erover dat hoogopgeleide inburgeraars worden ontzien. In de antwoorden op vragen van de PvdA komen meer punten naar voren. Ook de sociaal-democraten maken zich namelijk zorgen over de ontvangst en behandeling van expats in Amsterdam.

Lees verder »

Brede stoepen voor stedelijke gezinnen

De stad wordt steeds populairder om te wonen voor veel groepen, ook voor gezinnen met kinderen. Voor sommige mensen is het een afschrikwekkend beeld: kinderen in de grote stad, waar geen ruimte is, op iedere straathoek een kinderlokker staat en je kinderen oud worden op de achterbank van je auto.

Lees verder »

Meewerken aan een gastvrij Amsterdam

Amsterdam moet een gastvrije ontvangst bieden aan toeristen en andere bezoekers. Ik heb namens D66 vaak hierop gehamerd en ook concrete voorstellen gedaan (bv een notitie over expats en moties over citymarketing). Vandaag heb ik het niet alleen bij woorden gelaten, maar ook daden laten zien.

Lees verder »

Mooie plekken: Art Market in de Tabakspanden

De stad is dynamisch door de diversiteit aan mensen die allemaal op een eigen manier de stad beleven en gebruiken. Krakers vormen een groep die “bij de stad hoort”. Ik heb een grote interesse voor het fenomeen kraken en de groepen. Hoewel ik het romantische (linkse) beeld van kraken niet omarm, zie ik wel positieve punten. Eén daarvan is het gebruik van panden die hun functie verloren of stonden te verkrotten aan te pakken. Op die manier hebben we bijvoorbeeld Paradiso gekregen en is het Handelsblad complex aan de Nieuwezijds geworden tot wat het is.

Lees verder »