Weblog Archief

Nieuwe en bestaande ideeën in Ageeths huiskamer

Op uitnodiging van Ageeth Telleman was ik bij haar huiskamerbijeenkomst “Creative Captital”. Ik heb in het verleden veel werk gedaan voor de creatieve industrie en expats en was erg benieuwd naar de discussie. Het gezelschap was een mooie mix van D66-leden, ondernemers en expats.

Lees verder »

Ideeën voor een gastvrij Amsterdam

Vorige week liepen Jan Paternotte en ik mee met het Welcome-team; lees hier het verslag. Jan en ik praten vaak over ideeën om Amsterdam beter op de kaart te zetten, bezoekers aan te trekken en dergelijke. We hebben het nu eens opgeschreven: Heet toeristen ‘welcome’!

Lees verder »

Inspiratie genoeg over de Vrijstaat

De bijeenkomst gisteren in SMART was een succes: een kleine 100 leden en geïnteresseerden die een sneak preview kregen van de Architectuur Biënnale “Vrijstaat Amsterdam”. Zef Hemel loodste ons langs negen visies van stedebouwkundige bureaus op plekken in Amsterdam waar kansen liggen.

Lees verder »

Stedelijk netwerken

Mooie avond: eerst netwerken bij de Tafel van 175 in Pakhuis de Zwijger en daarna de hele avond luisteren, kijken en praten over de stad bij De Eeuw van de Stad. En tussendoor nog even een wandeling met koptelefoon op via http://www.soundtrackcity.nl/

Lees verder »

Nieuwe mooie plek in Amsterdam: Filmmuseum

Vanavond mag ik bij de start van de bouw van het nieuwe Filmmuseum in Noord zijn. Dit moet een aanwinst voor de stad worden, gezien de locatie en het ontwerp. Ook kan het nog een ’stepping-stone’ zijn voor Amsterdammers die Noord erg ver weg vinden liggen. Wat Noord nog mist in mijn ogen om echt aangehaakt bij Amsterdam te worden is de onderlinge verbondenheid langs de IJ-oever. Alle verbindingen lopen nu óver het IJ en niet lángs het IJ. Hierdoor gaan bezoekers van het centrum alleen heen en weer, bv naar het Filmmuseum, het NDSM-terrein of in de toekomst naar het Hemburg-terrein.

Lees verder »

Politiek op TV: West Wing, New Statesman en Yes Minister

Af en toe heb ik het gevoel dat mensen in de Amsterdamse politiek de TV-serie de West Wing iets te serieus nemen en aan het naspelen zijn. Alsof ze Josh, Toby, Donna CJ of zelfs Jed Bartlett himself zijn. Zelf-relativering is een groot goed in de politiek….

Lees verder »

Peilingen Amsterdam: top!

AT5 heeft laten peilen door de Dienst Onderzoek en Statistiek op welke partij ze zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Uitkomst voor D66: 7 zetels!!!! Een fantastische peiling, maar zoals iedereen zegt: “peilingen zijn dagkoersen”.

Lees verder »

10 jaar De Raad Vandaag

Een prachtige dag vandaag: “het enige echt onafhankelijke journalistieke medium”, volgens maker Rob Zwetsloot, De Raad Vandaag bestaat 10 jaar en 1 dag! Ieder raadslid heeft wel een keer mogen optreden voor de camera van Rob om te vertellen waar die mondelinge vraag, actualiteit of motie over ging. Zijn medepresentatoren zijn inmiddels wereldberoemd: Samira Bouchibti/ Abbos is Tweede Kamerlid voor de PvdA en Prem Radhakishun kent iedereen van de TV. Rob zelf staat gewoon na iedere raad klaar met camera, microfoon en kritische vragen. zo ook vandaag.

Lees verder »

Antwoord en Rob Zwetsloot presenteert de A’damquiz

Het goede antwoord van gisteren over de Raad Vandaag was SP-voorvrouw Remine Alberts. Goed nieuws: Rob Zwetsloot is bereid de Amsterdam-quiz voor aankomende politici en andere politiek geinteresseerden te presenteren!

Lees verder »

De uittocht gaat door: Marijke Vos komt niet terug

AT5 meldt dat Marijke Vos niet terugkeert na de verkiezingen! Nog niet zo lang geleden wilde ze nog graag door, zowel als bestuurder, maar, mocht GroenLinks niet in het College komen, ook als raadslid. Maar nu “is het na 16 jaar in de politiek” mooi geweest.

Lees verder »

Rietveld te elitair voor Bos en Lommer?

De Rietveld Academie verhuist niet van Zuid naar Bos en Lommer. In het voormalige GAK-kantoor waren de kunstenaars-in-opleiding zeer welkom. Het stadsbestuur zag het ook helemaal zitten en schoot te hulp via de financiering van de grond. En nu gaat het niet gebeuren. De reden, volgens sommigen: de Rietveld is te elitair en wenst niet naar Bos en Lommer te gaan.

Lees verder »

3e lijsttrekkersdebat: gespreksleider laat meeste indruk achter

Als slotstuk van de startdag van D66 vond het derde lijsttrekkersdebat tussen Ageeth Telleman en Ivar Manuel plaats. De eerste twee debatten hadden wel informatie gegeven, maar echt spannend was het niet geworden. Helaas liet het format dat gisteren ook niet toe en was de gespreksleider af en toe wel erg dominant aanwezig.

Lees verder »

Voorsorteren door CDA?

Vanmiddag zat ik even bij de raadscommissie Ruimtelijke Ordening. Onderwerp: invulling van een vrijkomend kavel in Oud-West door het niet doorgaan van het nieuwe Stadsdeelhuis. Twee aspecten komen bij een dergelijk plan altijd naar voren: parkeren en het aandeel sociale huurwoningen. Opvallende bijdrage van het CDA, bij monde van Lex van Drooge: er mogen best méér sociale huurwoningen komen dan 30%, zoals de norm is in de stad. Opvallend, omdat het CDA al periodes lang, samen met VVD, D66 en de laatste tijd een deel van de PvdA, wijst op het grote overschot aan sociale huurwoningen in de stad. En dat het daarom beter is om bij te bouwen in de vrije sector huur en de koopsector om te komen tot een gemengd woningaanbod. Overigens: ook D66 wil op grote locaties, zoals Zeeburgereiland en de Zuidas 30% sociaal bouwen.

Lees verder »

Cultuur in Noord: beginnen met de Elephant Parade

Vanavond nam ik deel aan de Burgeravond in stadsdeel Noord. In het stadsdeelkantoor komen de inwoners en andere geinteresseerden bij elkaar; deze keer circa 150! Eerst is de voltallige deelraad aanwezig en kunnen bewoners hun vragen stellen. Hierna is er een inhoudelijk gedeelte, deze keer over kunst en cultuur in Noord.

Lees verder »

De voorbereidingen lopen goed

Ik ben druk bezig met mijn interne campagne: van het weekend een fotoshoot, in India zijn ze bezig met mijn site, flyers worden ontworpen, binnenkort een film schieten en morgen de definitieve afspraken maken over mijn events: een quiz over Amsterdamse Politiek (25-10) en een debatje met kandidaten van andere partijen (wsch 1-11).

Lees verder »

De Ring A10 als te slechten barriere?

Gisteren een leuke avond bij Talk of the Town in de Zwijger over Amsterdam buiten de Ring. Mooie aanleiding was de documentaire Grand Paris over de wereld buiten de Ring van Parijs en wat Sarkozy daaraan gaat doen. Ik moet nog naar Uitzending Gemist….

Lees verder »

Uitbreiding stedelijk milieu buiten Centrum

Super-interessante bijeenkomst gisteren van stadsdeel Centrum. Ze presenteerden het Trendrapport en hadden sprekers over het “uitrollen van het stedelijke milieu”. Dat is jargon voor de ontwikkeling dat de Pijp, Westerpark, Oud-West en ook wel de Baarsjes dezelfde dynamiek en voorzieningen krijgen als het Centrum. Iedereen ziet dit gebeuren: er komen nieuwe bewoners, vaak hogeropgeleiden en creatieven, maar ook studenten. En daardoor vestigen nieuwe winkels en horeca zich in de buurt. Met een beetje mazzel trekt een culturele instelling in een leegstaand pand en voor je het weet is het “booming in de Baarsjes” of elders.

Lees verder »

Het is officieel!

Zojuist kreeg ik bericht van de Verkiezingscommissie: mijn kandidatuur is geaccepteerd. Ik ben dus officieel kandidaat voor de lijst van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010! Nu is het aan de leden om te bepalen op welke plek ik zal staan. De komende maanden zal ik in ieder geval de leden laten zien wat ik te bieden heb voor D66 en de stad: inhoudelijke kennis, een zeer uitgebreid en divers netwerk, binding met D66-ers en vooral Ideeën voor Amsterdam die ik ga realiseren. Lees meer in mijn kandidaatstellingstekst.

Lees verder »

De Ideeën voor Amsterdam-campagne kan bijna beginnen

De campagne voor mijn kandidatuur is nog niet begonnen, maar wel alvast een vooraankondiging: Zondag 25 oktober, 4 uur @Stanislavski/ Stadsschouwburg: de Grote Politiek&Amsterdam Quiz Zondag 1 november, 5 uur @Stanislavski/ Stadsschouwburg: Politiek debat met kandidaat-raadsleden Michiel Mulder (PvdA), Marco de Goede (GroenLinks), een prominente VVD-er en ikzelf olv Martijn de Greve (presentator Waterloo op AT5, ovb)

Lees verder »