Weblog Archief

Column 'Amsterdam Werelddorp': Een asfaltgordijn

Mijn tweewekelijkse column op www.deleunstoel.nl gaat deze keer over de Ring A10 die als een muur van asfalt de stad in tweeën lijkt te delen. Lees hier de column.

Lees verder »

Stedelijke gezinnen

Groot artikel in Parool over de groeiende middenklasse mét kinderen binnen de Ring. Een sociaal-geograaf (mijn eigen oude studie) doet er onderzoek naar voor zijn proefschrift. Erg benieuwd daarnaar, want dit onderwerp, "stedelijke gezinnen" was één van mijn speerpunten in de campagne en een onderwerp waar ik mee aan de slag ga deze raadsperiode. Ik had al eerder stukken gelezen van hoogleraar Lia Karsten die stelde dat "beleidsmakers in de stad een blinde vlek voor kinderen hebben". Tijd om vanuit de raad die blinde blek zichtbaar te gaan maken!!

Lees verder »

Herdenken

Het was heel bijzonder om mee te lopen in de Amsterdamse Stille Tocht gisteren. We liepen van het Roma-Sinti Monument op het Museumplein via de Gevallen Hoornblazer op het Weteringcircuit naar de Dam. Schoolkinderen lazen gedichten voor en er waren speeches en kransen. Indrukwekkend vond ik ook de foto's langs de route van kinderen die in de oorlog vermoord zijn.

Lees verder »

Leesvoer in het reces

Deze twee weken zijn het reces voor de gemeenteraad, maar er is genoeg te doen. Belangrijkste is het bestuderen van het programaccoord “Kiezen voor de stad” van PvdA, GroenLinks en VVD. In de raadsvergadering van 19 mei wordt dit besproken en is er de “hearing” van de kandidaat-wethouders. Hierin kan de gemeenteraad nagaan of de voorgestelde wethouders wel opgewassen zijn tegen hun taken.

Lees verder »

Vuilnis

Het begint inmiddels flink te stinken en "gelukkig" is het zo koud, anders was het echt vervelend. Het wordt nu toch tijd dat er een doorbraak komt, want voor bewoners, bezoekers en bedrijven is dit niet meer prettig! Laat in ieder geval toeristische trekpleisters, uitgaansgebieden en dergelijke schoonmaken.

Lees verder »

Slecht nieuws voor de middeninkomens in Amsterdam

Het aanbod aan huurwoningen in Amsterdam voor middeninkomens dreigt nog lager te worden door Europese regels. Corporaties mogen dan namelijk alleen nog maar aan mensen met een inkomen onder de 33.000 bruto per jaar aanbieden. Middeninkomens komen al nauwelijks aan de bak in Amsterdam en dit beperkt het aanbod nog verder. Geen goede zaak dus! Lees hier het bericht erover.

Lees verder »

Meer plekken voor stadsgezinnen

Op mijn blog heb ik al en paar keer gewezen op het belang van aandacht voor gezinnen die bewust kiezen voor wonen in de stad, "stadsgezinnen". In het nieuwe programakkoord ontbreekt iedere aandacht voor stadsgezinnen; dat moet anders. Lees hier een artikel van mij daarover.

Lees verder »

Column "Amsterdam Werelddorp"

Mijn nieuwe column gaat over de 24-uurs economie van Amsterdam: zondag open? 's Nachts open!

Lees verder »

Woordvoerder!

Het duurde even, maar nu de wethouders bekend zijn, hun portefeuilles en ook hoe de raadscommissies ingedeeld zijn, hebben we binnen de fractie ook de woordvoerderschappen verdeeld. Ik zal namens onze fractie het woord gaan voeren over Economische Zaken en Volkshuisvesting, precies de portefeuilles waar ik ideeën over heb, meen iets vanaf te weten en waar mijn interesses liggen. Deze onderwerpen zullen daarom de boventoon voeren, maar ik blijf een generalist, zolang het maar over (de regio) Amsterdam gaat! Wat ik bovendien erg leuk vind, is dat ik in de betreffende raadscommissies met fractiegenoten Carlien Roodink, Ahu Sahin en Ivar Manuel zit. Carlien en Ahu zijn "nieuw in de politiek" en kunnen mij, als "Stadhuis-ingewijde", daarmee een frisse blik geven op het raadswerk en de politiek. En met Ivar heb ik al ja ...

Lees verder »

Het CDA zet zijn Amsterdammers in

Op de verkiezingsborden pronken weer de best gefotoshopte lijsttrekkers, maar het CDA pakt het anders (sic!) aan. In Amsterdam zijn namelijk de Amsterdammers op de lijst te zien. Op zich leuk idee, maar......

Lees verder »

De regio in, bestuurlijke spaghetti?

Oud-VVD-wethouder Mark van der Horst introduceerde een paar jaar terug de term "bestuurlijke spaghetti" als metafoor voor de vele bestuurslagen. De Regioraad is wellicht als onderdeel van dit pastagerecht te zien. Aan de andere kant is regionale samenwerking van groot belang. Vandaag organiseerde de Stadsregio een dag voor de raadsleden in alle zeventien deelnemende gemeenten.

Lees verder »