Weblog Archief

Amsterdam Werelddorp: Eenoog is koning?

De afgelopen weken kwam Amsterdam als nr 1 naar voren in twee lijsten. We bleken als stad het sterkste merk te hebben én de prettigste plek om te wonen te. Dat bleek uit onderzoek van respectievelijk Hendrik Beerda Brand Consultancy en de Atlas voor Gemeenten. Altijd fijn natuurlijk, om beter dan de rest te zijn, maar wat zegt het nou daadwerkelijk? Mogen we ons op de borst kloppen of is het reden om hard aan de slag te gaan?

Lees verder »

Interview met IamExpat: Ideas for Amsterdam

Via Twitter kwam ik in contact met de mannen achter IamExpat: Sergios Charalampos en Nikos Nakos. Mijn aandacht voor expats in Amsterdam viel hen op en van het een kwam een interview. Hieronder het verslag daarvan, in het Engels.

Lees verder »

Eerste plannen voor middeninkomens op woningmarkt

Op mijn initiatief, een motie die breed werd ondersteund in de gemeenteraad bij de begroting 2010, heeft het College een serie maatregelen in kaart gebracht die de woningmarkt van Amsterdam beter bereikbaar maken voor middeninkomens. D66 heeft nadrukkelijk aangegeven dat hier de huurmarkt bij betrokken wordt. In het verleden werd vaak alleen naar regelingen voor koopwoningen gekeken.

Lees verder »

De 10 grootste problemen van de stad

Een paar weken terug wees onze vicevoorzitter politiek tijdens de fractievergadering ons op een editie van de Groene Amsterdammer, waarin “de tien grootste problemen” werden behandeld. De redactie had tweehonderd wetenschappers uit de alfa en gamma wetenschappen aangeschreven met vragen over de grootste problemen, maar ook over het meest overschatte probleem. Er waren vijfenzeventig wetenschappers die antwoordden en de Groene maakte een top 10 van “grootste problemen”.

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp: Vlaggen!

Vlaggen zijn vrolijk, ze zijn feestelijk, ze geven kleur aan de stad. Meestal betekent een uitgestoken vlag ook dat er iets te vieren is, behalve als ze half-stok hangen natuurlijk. Een van de vrolijkste straatbeelden vind ik tegen de zomer als je overal vlaggenstokken ziet met bungelende rugzakken eraan: dan weet je dat daar iemand is geslaagd voor zijn of haar eindexamen.

Lees verder »

Arbeidsmarkt, arbeidsmarkt, arbeidsmarkt

De aanwezigheid van voldoende gekwalificeerde arbeidskrachten is van groot economisch belang. In vroegere tijden gold de regel dat “arbeid werkt volgde”. Oftewel, je bouwt ergens een fabriek en de werknemers komen daarheen en vestigen zich in de omgeving. Tegenwoordig is het andersom: bedrijven vestigen zich daar, waar hun werknemers zijn. Droge theorie van hoogleraren economie, maar van fundamenteel belang voor het economisch beleid van de stad. Want dit betekent dat er veel meer aandacht uit moet gaan naar werknemers, dan komen de werkgevers vanzelf….

Lees verder »

Terug naar de Gouden Eeuw…

Politiek gaat over de inhoud, maar ook over verpakking. Niet voor niets zijn er zoveel campagne-adviseurs die hun boterham verdienen met die verpakking. Een goede slogan doet veel en de burgemeester heeft in mijn ogen zo’n slogan gevonden. Hij praat de laatste maanden voortdurend over een “nieuwe Gouden Eeuw voor Amsterdam”.

Lees verder »