Weblog Archief

Amsterdam Werelddorp: Krassen op een plattegrond

In deze column schrijf ik regelmatig over stedelijkheid van buurten: een menging van functies en gebruik, een menging van mensen en een levendigheid die we kennen uit het centrum. Steeds meer buurten vertonen deze kenmerken van een “centrummilieu”. Dat vind ik goed, want het biedt meer mensen de gelegenheid te genieten van die stedelijkheid. De grote vraag is hoe die stedelijke sfeer ontstaat en of je die kan bevorderen.

Lees verder »

Sorry seems to be the hardest word

Het werd een interessant debat in de gemeenteraad over de actie van Burgemeester van der Laan om “vriend van AT5” te worden. De gemeente is bezig met een openbare inkoop van de “lokale stadzender” en dan is het niet handig als de Burgemeester zich uitspreekt als “vriend van”. Dat was voor veel mensen logisch, behalve voor de Burgemeester.

Lees verder »

Toerisme: indrukwekkende cijfers en bezuinigingen

Het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau (ATCB) hield vandaag de jaarvergadering voor leden, maar ook een openbaar deel over het toerisme en economisch belang van de sector. Het gaat goed met het toerisme, 2010 was nog beter dan "het topjaar 2007" en voor 2011 zijn de verwachtingen nog beter. Maar boven alle mooie cijfers hing een donkere wolk van aanstaande bezuinigingen.....

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp: Meer parken graag!

De zomer is er vroeg bij dit jaar en dat betekent altijd lange files en volle stranden. In de stad betekent het volle terrassen, stoelen op de stoep en vooral heel volle parken. Het Vondelpark leek de afgelopen weken wel Zandvoort aan Zee; zij-aan-zij lagen de Amsterdammers op de grasvelden te genieten van het mooie weer. En ’s avonds gingen de barbecues aan om nog langer te kunnen genieten van de zomer in de stad. De afvalbergen de volgende dag waren steeds het bewijs dat hier volop genoten werd van het stadse buitenleven.

Lees verder »

Raad en College steunen voorstel D66 voor Amsterdambrief

Amsterdam gaat het kabinet duidelijk maken wat de stad belangrijk vindt voor haar eigen economische toekomst. Dit gaat gebeuren via de zogenaamde “Amsterdamse Amsterdambrief.” De gemeenteraad en het College van burgemeester en wethouders steunen dit idee van D66.

Lees verder »

Woningmarkt centraal op D66-congres

Ik was geloof ik nog nooit zo vroeg op een D66-congres, maar het was nodig, want om 11 uur stond een resolutie over wonen op de agenda. De uitgangspunten voor D66-beleid steun ik volledig, vooral het idee "ondersteun mensen, niet huizen". Wel vroeg ik vanuit de zaal om aandacht voor regionale verschillen en voor de mensen die niet het volle pond kunnen betalen.

Lees verder »