Weblog Archief

Amsterdam Werelddorp: Stadsdelen, een stad op zich of een deel van de stad?

Dankzij het kabinet staan de Amsterdamse (en Rotterdamse) stadsdelen flink in de aandacht. “Den Haag” wil ze afschaffen, maar in ons werelddorp is er een ruime politieke meerderheid die ze juist wil behouden.

Lees verder »

Economie van Amsterdam: meer stad, minder provincie

In Het Parool betoogde ik samen met fractievoorzitter Jan Paternotte dat de wethouder voor Economische Zaken Carolien Gehrels meer moet doen dan problemen oplossen, maar ook kansen moet pakken en ondernemers de ruimte bieden. Lees hier ons opiniestuk.

Lees verder »

Stadsvernieuwing: kleinschaligen zaten bijna goed...

Een boek dat ik al een tijdje op mijn “te lezen”-lijstje had staan was “Amsterdam op de Helling” van Herman de Liagre Böhl over de stadsvernieuwing in de stad. Mijn GroenLinks collega Jan Hoek bleek het in zijn bezit te hebben en was zo vriendelijk het mij, langdurig, te lenen. De kloeke pil beschrijft de geschiedenis van de stadsvernieuwing vanaf eind jaren ’60 met een aantal algemene hoofdstukken en per stadsvernieuwingsbuurt een hoofdstuk. Uiteindelijk is het ook een lofzang op Jan Schaefer, de sterke man van de PvdA, beroemd geworden om zijn “in geouwehoer kan je niet wonen”.

Lees verder »

Over stedelijke assen en het woonmanifest

Bij een bijeenkomst over het Woonmanifest van de gemeente mocht ik een inleiding houden over het thema "buurtgericht opwaarderen". Hier kan je mijn bijdrage lezen. En ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp over internationale kunstenaars in de stad

Ik heb in eerdere edities van “Amsterdam Werelddorp” geschreven over expats in Amsterdam. Zo hoop ik nog steeds dat er binnen afzienbare tijd een plek ontstaat waar alles en iedereen internationaal in de stad bij elkaar komt, een “Amsterdam House”.

Lees verder »

Klein stapje naar 24-uurseconomie

De afgelopen weken heb ik mij ingezet om ondernemers in de detailhandel de mogelijkheid te geven "24/7" open te zijn. Hiervoor is het nodig dat in de gemeenteraad besloten wordt om stadsdelen de ruimte te geven gebieden hiervoor aan te wijzen. Een meerderheid steunt D66 daarin, maar wethouder Gehrels weigert het te doen. Tot afgelopen donderdag zij opeens met een voorstel kwam voor een pilot voor twee stadsdelen. Niet wat D66 wil, maar een klein stapje vooruit.... Lees hier het persbericht erover.

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp: IJspret, Anton Pieck meets Loveland

De sneeuw is gesmolten, de laatste restjes ijs zijn verdwnenen uit de grachten, maar de herinneringen aan de ijspret zijn nog vers. Natuurlijk gaan de Friezen massaal het ijs op, dat zit in hun bloed, maar ook de Amsterdammers waren een week lang massaal op de schaatsen te bewonderen.

Lees verder »