Weblog Archief

Wethouder Ossel (PvdA) blijft zich inzetten voor middeninkomens

Het was weer even wennen vanochtend, de eerste raadscommissie over Wonen. Een actualiteit over de Donner-punten leverde wel direct een debat op. Lees hier een bericht daarover.

Lees verder »

Campagne voeren in het cricketseizoen

De volgers van deze site weten dat ik een fervent cricketer ben. Dit is een zomersport en aangezien het seizoen al kort is, wil ik zo min mogelijk wedstrijden missen. Een campagne in het seizoen is dan ook niet waar ik om gevraagd had... Columnist Hans Vermaak van de Telegraaf had dat ook opgemerkt. Lees hier zijn column waar dat in terug komt...

Lees verder »

Stemmen!

Ik moest in de rij staan om te moge stemmen rond 9 uur vanochtend. Ik dacht nog even vanuit jeugdsentiment op mijn oude lagere school te gaan stemmen, maar gemakzucht overwon. Dat is een mooi systeem, dat iedereen in ieder stemlokaal kan stemmen binnen de gemeente. En het plaatsen van extra stembureaus op stations is ook een mooie manier om het stemmen zo makkelijk mogelijk te maken, juist voor mensen die niet veel tijd hebben, zoals forenzen. Het wordt een spannende dag voor D66, de peilingen (elders genoeg discussie daarover) lijken ons nog een lichte winst te geven. Waar ik op hoop is een Paars III onder leiding van een liberale premier, maar of dat gaat gebeuren….

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp: dominante studenten

Het mooie van een stad als Amsterdam is dat er niet echt één bevolkingsgroep is die domineert. Een utopische menging zal er waarschijnlijk nooit zijn, maar in het algemeen leeft men prettig door elkaar heen. Alleen in deze maand is één groep alom aanwezig: studenten!

Lees verder »

Stadsdiner

Met de fractie zijn we een nieuwe serie Stadsdiners gestart: aan tafel met circa tien Amsterdammers die vertellen wat in hun ogen er goed gaat en wat er beter kan. Een paar jaar terug hebben zijn we hiermee gestart en de deelnemers waren zeer enthousiast. Het is een informele en ongedwongen manier om over de stad te praten, nieuwe mensen te ontmoeten en geïnspireerd te raken.

Lees verder »

De stad als brein

De gemeente Amsterdam heeft jaren geleden de Wibautleerstoel aan de UvA ingesteld, om grootstedelijke problematiek te onderzoeken. Onder meer Jan Terlouw, Geert Mak en de laatste jaren Paul Scheffer bekleedden de leerstoel. De komende vijf jaar zal Zef Hemel dit doen. Afgelopen week sprak hij zijn inaugurele rede uit, “De stad als brein”.

Lees verder »

Het Stedelijk Museum is weer open!

Vandaag is het Stedelijke Museum weer open gegaan, maar gisteren was er de officiële opening in aanwezigheid van koningin Beatrix. Een van de leuke aspecten van het raadslidmaatschap is dat je voor dit soort gelegenheden ook een uitnodiging krijgt. Voor een cultuurpartij als D66 is het ook wel noblesse oblige om hierbij te zijn, zoals een VVD-collega het op Facebook benoemde. De voltallige fractie was dan ook aanwezig.

Lees verder »

Het Amsterdam House gaat er komen!

Afgelopen raadsvergadering besprak de gemeenteraad mijn voorstel voor een Amsterdam House: een plek waar alles en iedereen internationaal bij elkaar komt. Er is helaas geen meerderheid om te bekijken hoe de gemeente, met de huidige financiele middelen, kan bijdragen aan de totstandkoming van zo’n plek. Lees hier mijn bijdrage aan het debat.

Lees verder »

Amsterdam Werelddorp: politieke scheiding tussen stad en platteland

De verkiezingen zijn geweest en het plaatje dat in verschillende kranten verscheen gaf grote verschillen aan. Vrijwel het hele land was blauw, van gemeenten waar de VVD de grootste was en de grote steden werden rood, de kleur van de PvdA. In de Verenigde Staten is dit al veel langer zichtbaar. Daar is vrijwel het hele land rood van de Republikeinen, met een blauwe westkust (Californië) en een blauwe hoek in het noordoosten. Tegenstellingen komen altijd goed naar voren in beelden. En die tegenstelling is er ook als het gaat om (economische) ontwikkeling. De steden zijn ‘booming’, in de regio loopt het leeg. Steden groeien, het platteland krimpt.

Lees verder »

Is Piet-Hein Donner de redder van de Amsterdamse middeninkomens?

Deze week werd bekend dat minister Donner zijn plan om 25 punten voor woningen in schaarstegebieden doorzet en wellicht zelfs op zeer korte termijn. Het is niet wat D66 verwacht had als voorstel na de beloften uit het regeerakkoord. Maar nu de situatie zo is, kan het voor de "modale huurders" in Amsterdam een uitkomst zijn. Lees hier over hoe Piet-Hein Donner en maatschappelijk bewuste corporaties samen de redder kunnen zijn van de middeninkomens....

Lees verder »