Amsterdam Werelddorp: De paden op, de lanen in

Het leven in een stad betekent een chronisch gebrek aan groen en dieren. Niet voor niets werden vroeger `stadse bleekneusjes` naar plekken als de Waterleidingduinen met haar damherten en het Gooi gebracht. Maar er is wel degelijk te genieten van groen in en rond de stad en de komende tijd gaat Amsterdam er zelfs meer in investeren.

 

 Veel stadsbewoners gebruiken de parken van de stad als een grote gemeenschappelijke stadstuin. In een eerdere column schreef ik over de noodzaak van meer parken in de stad.

Maar niet alleen in de stad is groen te vinden, ook buiten de stad. Of op het randje van de stad in het Amsterdamse Bos. Aangelegd als werkgelegenheidsplan biedt het voor vele mensen de mogelijkheid in het groen zich te verpozen. Een fietstocht of wandeling leidt van de hockey- en cricketvelden, via de zonneweide en het openluchttheater naar het klimpark en dan is er natuurlijk ook “gewoon” wandelen in het groen en liggen in het gras. De zondagmiddagen in mijn jeugd vulde ik regelmatig met voetballen in het Amsterdamse Bos met een schoolvriendje. Eerst met zijn ouders in de gele DAF erheen rijden en dan hopen op een modderig veldje, zodat je veel slidings kon maken. Overigens verloor ik vrijwel altijd….

Maar er zijn nog veel meer gebieden rond de stad die voor stedelingen de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kan je kanoën in Waterland in het noorden, zwemmen in de Amstel tussen de landhuizen aan de ene Amsteloever en de weilanden aan de andere oever of struinen in het Diemerbos. In campagnetijd was er vanuit D66 de prachtige slogan “iedere Amsterdammer moet binnen een kwartier op de fiets een koe in de ogen kunnen kijken en de zon op haar natte neus zien glinsteren”.

Maar dan moet er wel de mogelijkheid zijn die groengebieden te bereiken op de fiets en binnen de gebieden te kunnen genieten op wandel- en fietspaden. En daar gaan we nu als stad dus in investeren, zodat iedereen inderdaad die koeien kan gaan opzoeken. Maar niet alleen de koeien, ook veldmuizen, klaprozen en meer exotische flora en fauna als vliegenorchis en ringslangen.

Huiswerk voor alle Werelddorp lezers: zoek de paden en lanen rond Amsterdam op. Fijne zomer.

Deze column verscheen in de serie Amsterdam Werelddorp op De Leunstoel, internetmagazine voor rustige mensen.