De uittocht gaat door: Marijke Vos komt niet terug

AT5 meldt dat Marijke Vos niet terugkeert na de verkiezingen! Nog niet zo lang geleden wilde ze nog graag door, zowel als bestuurder, maar, mocht GroenLinks niet in het College komen, ook als raadslid. Maar nu “is het na 16 jaar in de politiek” mooi geweest.

Belangrijker dan gissen naar de reden voor deze change of heart of terugblikken op haar wethoudersschap is vooruitkijken! Wie wordt de tweede wethouderskandidaat van GroenLinks? Vorige keer wilde Maarten van Poelgeest Doekle Terpstra (inderdaad een CDA-er…) als wethouder. Komt er weer zo’n naam uit de hoge hoed? Of wordt het een oud-stadsdeelbestuurder? Deze periode is in die zin niet zo gelukkig geweest en ook niet zo zichtbaar. In Zeeburg stopt Jan Hoek waarschijnlijk, in Oost-Watergraafsmeer is GroenLinks eruit gestapt/ gewerkt, in Nieuw-West verdween ook een bestuurder en opereert Paulus de Wilt in de schaduw van Marcouch. Oud-Zuid heeft jong talent met van der Grieken, maar die is te druk met het afsluiten van het Vondelpark. Beste keus: Kees Diepeveen uit Noord.

Maar mijn gok: Leo Platvoet, het oude maatje van van Poelgeest en medeschrijver van het in GroenLinks als visionair beschouwde boek “Amsterdam als emancipatiemachine”.