Excuses voor eigenaren pied-a-terres!

De afgelopen week is veel gepubliceerd over het aanschrijven van eigenaren van huizen die niet ingeschreven staan op het adres. Mensen die alleen hun eigen woning in bezit hebben en daar niet ingeschreven staan, omdat ze dit bv als pied-a-terre gebruiken, moeten wat mij betreft niet lastig gevallen worden met deze regels. Bovendien vind ik de manier van aanschrijven, met een zeer zakelijke brief, buiten alle perken. Ik wil dan ook dat de gemeente excuses maakt aan de aangeschreven eigenaren en hen bericht dat de brief als niet-verzonden moet worden beschouwd.

Het gaat om huizen die, mochten ze verhuurd worden, vallen onder de grens van sociale huur. In de brief wordt de eigenaren gemeld dat "de gemeente Amsterdam de woning bechikbaar acht", omdat ze er niet ingeschreven staan. Dat wil zeggen dat de gemeente bepaalt welke huurprijs gevraagd wordt en wie er in komt te wonen.

Dat kan dus heel goed zijn tegen lagere opbrengsten dan de hypotheeklasten. Bovendien kan de eigenaar er dan zelf niet meer wonen! In feite worden deze mensen dus gewoon onteigend, of ze moeten hun huis verkopen of zich inschrijven. Maar vanwege eigen redenen willen of kunnen de eigenaren dat niet.

Overigens heeft de afdeling Handhaving van de Dienst Wonen die deze actie uitvoert al eerder een tik op de vingers gehad van de politiek. Toen ging het om "invallen" in woningen die voor korte duur werden verhuurd. De wethouder moet een stevig gesprek voeren met deze afdeling over prioriteiten en wat goed is voor de stad!

Links naar de stukken:

Brief handhaving (via GeenStijl): http://www.geenstijl.nl/archives/images/Briefhandhavingedit1.html 

Uitleg gemeente:

http://www.wonen.amsterdam.nl/@161431/amsterdam_wil_geen/