[gemeenteraad] Kraken gaat door!

Op het Magneetfestival nam ik deel aan een debat over kraken en de woningmarkt in het algemeen. met “kraker Michael” en Jan, tegenwoordig werkzaam bij de Huurdersvereniging Oost. Die laatste is een bekende in het wereldje. Ik ontmoette hem voor het eerst een jaar of 10 geleden toen ik met Ivar Manuel op bezoek ging in het toenmalige gekraakte Pakhuis Afrika.

Kraken is inmiddels verboden bij wet en het aantal kraakpanden is in Amsterdam ook danig gedaald. Michael beaamde dat de animo minder lijkt en riep de mensen op meer actie te ondernemen, onder  het motto “wat niet mag, kan nog steeds”.

 

Ik sta niet onsympathiek tegenover kraken. Deze middag kwam bijvoorbeeld het initiatief de Valreep langs. Dit is het voormalige dierenasiel op de Polderweg in het ontwikkelgebied Oostpoort. De krakers hebben van een desolaat gebouw een plek gemaakt waar “iets gebeurt”, laagdrempelig en toegankelijk. Wellicht kan het zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van dit gebied, zoals Blijburg dat deed voor IJburg. Of wellicht wordt het de volgende Paradiso, ook voortgekomen uit de kraakbeweging.

 

Waar ik absoluut niet sympathiek tegenover sta is het kraken van woningen die vervolgens uitgewoond worden met vaak aanzienlijke kosten voor de eigenaar. En waar ik helemaal niet tegen kan is het kraken van woningen, omdat de krakers vinden dat zij kunnen bepalen wat ermee gebeurt. Ik schetste het voorbeeld van het Henrick de Keyserplein in de Pijp waar de slogan “yuppen oprotten” stond gekalkt op de muur. De krakers vonden dat er geen vrije sectorwoningen gemaakt mochten worden. Maar die keus is niet aan hen, maar aan de eigenaar, binnen de afspraken die in Amsterdam gelden.

 

De discussie over de woningmarkt in het algemeen was van mijn kant voorspelbaar: bouw meer huurwoningen in de vrije sector, betaalbaar voor mensen met een middeninkomen en zorg voor een verschuiving van “sociale huur” naar “modale huur”. Er was overeenstemming dat de middeninkomens in de knel zitten. Misschien moeten zij maar eens gaan kraken, was de suggestie……

Op Facebook staan een paar foto's