Ik kijk uit naar het werken aan Zuid in 2017: meer middenhuur

Onze fractieleden in Zuid blikken een voor een vooruit naar 2017. Hieronder waar ik naar uitkijk: de verbouwing van het oude stadsdeelkantoor in de Pijp tot middenhuurwoningen. Mijn fractiegenoten komen de komende weken aan het woord op www.d66amsterdamzuid.nl met waar zij naar uitkijken.

 

“Ik kijk uit naar de verbouwing van het oude stadsdeelkantoor aan de Karel du Jardinstraat. Door ruimte voor transformatie te geven aan de eigenaar komen hier na lange leegstand woningen. En we eisen dat deze woningen in het middenhuursegment (ca 710-1000 euro) worden verhuurd. Want daar is in de stad en in Zuid een enorm tekort aan.

Door een bijdrage van Zuid wordt bovendien een deel van de woningen groter dan gepland. De deelraad Zuid heeft hier in het verleden een fonds voor ingesteld. Zo komen er niet alleen kleine middenhuurwoningen, maar ook huizen waar een gezin kan wonen. Eerder kreeg de ontwikkelaar van het woongebouw Square op de Kop Zuidas hieruit een bijdrage.

De eerste helft van de verbouwing is naar verwachting eerste helft 2018 klaar en dan zijn er 53 middenhuurwoningen, middenin de Pijp. Daarna volgt volgens dezelfde lijn het tweede deel van het pand. In totaal komen er dan 77 woningen in het middenhuursegment bij.

Hiermee is ook het vierde voormalige stadsdeelkantoor in Zuid verbouwd. Eerder kwamen er luxe appartementen aan de Koninginneweg (Oud-Zuid), zelfbouw aan het President Kennedyplantsoen (Rivierenbuurt/ZuiderAmstel) en ruimte voor zorg bij Zwaansvliet (Buitenveldert).

Met transformatie van leegstaande panden zorgen we in Zuid voor meer woningen. En bij ieder plan kijken we eerst naar de mogelijkheden van middenhuurwoningen. Als het kan, stellen we ook die voorwaarde. Op die manier zorgen we voor meer huizen in dit zo schaarse segment en werken we de tweedeling op de Amsterdamse woningmarkt tussen goedkope sociale huur en dure huur en koop weg.”