"Wat moet dat huis kosten?"

Ik zet mij in de gemeenteraad hard in om een groter aantal huurwoningen in de vrije sector te krijgen, vooral in het “modale huur”-segment, tussen de 650 en 900 euro. Mijn reden daarvoor is dat er veel middeninkomens zijn die te weinig verdienen om te kopen en teveel om een sociale huurwoning te krijgen. Om inzicht te krijgen in de koopmarkt bel ik regelmatig makelaars op om de vraagprijs te weten te komen van te koop staande huizen. Dit is een volledig kwalitatief en niet-representatief onderzoek, want ik doe het als ik door de stad fiets en een bord zie hangen.

 

Als je erop let, zijn er trouwens best veel Te Koop-borden. En dat in deze tijden van crisis waar het voor mensen moeilijker is een hypotheek te krijgen en mensen minder snel willen kopen. Waardevermeerdering zit er immers voorlopig niet in…. Maar terug naar mijn “onderzoek”. Laatst fietste ik eerst door de Diamantbuurt in Zuid en vervolgens door de Indische Buurt. Voor mijn gevoel twee verschillende buurten, maar de vraagprijzen van een woning in de Granietstraat en een in de Borneostraat ontliepen elkaar niet veel. Beide waren rond de 175.000 voor ca 50 vierkante meter.

 

Ik zie de Diamantbuurt als een fase na de Indische Buurt, als het gaat om de “gentrification” en had daar dan ook een lagere prijs verwacht. Bovendien is de Diamantbuurt nog niet af van het imago van overlast en criminaliteit. Maar wellicht dat de ligging in Zuid dat goed maakt. De Indische Buurt heeft in mijn ogen meer te bieden, tenminste, het deel rond de Javastraat en Javaplein en Studio K (waar de Borneostraat ook ligt). Hier zie je dat de gentrification, de toestroom van hogere inkomens, gewerkt heeft. Het winkelaanbod is diverser, er zijn meer voorzieningen, zoals de bioscoop, en de horeca heeft zich aangepast aan het nieuwe publiek. Bij wijze van spreken: meer koffieshops en minder coffeeshops.

 

Overigens steekt de Pijp makkelijk boven beide buurten uit. Hier kost een etage van 50 vierkante meter namelijk 220.000 euro. Maar nogmaals: het is kwalitatief en niet-representatief….